کارزار «علیه کتاب‌سوزان»؛ مقاومت فرهنگی در برابر سانسور طالبان

حامیه نادری

طرز پرس

8 قوس 1403

R (1).jpg

گروهی از شاعران، نویسندگان و فرهنگیان افغانستان با آغاز کارزاری به نام «علیه کتاب‌سوزان»، اعتراض خود را به ممنوعیت شماری از کتاب‌ها توسط رژیم طالبان اعلام کرده‌اند. این کارزار، نمادی از مقاومت فرهنگی در برابر تلاش‌های طالبان برای محدودسازی آزادی اندیشه و مطالعه پنداشته می‌شود.

فرهنگیان معترض با انتشار ویدیوهایی از کتاب‌خوانی در شبکه‌های اجتماعی، مردم را به پیوستن به این حرکت دعوت کرده‌اند. آن‌ها ممنوعیت کتاب‌های سیاسی، فلسفی، دینی و هنری توسط طالبان را اقدامی «نادرست» و «سرکوب‌گرانه» توصیف کرده و بر اهمیت مطالعه و آزادی فکری تأکید کرده‌اند.

این شاعران و نویسندگان همچنین برنامه‌ریزی کرده‌اند که نرم‌افزاری طراحی کنند که شامل کتاب‌هایی باشد که طالبان ممنوع کرده یا در آینده ممکن است ممنوع کند. مسئولان این حرکت اعتراضی گفته اند که این اقدام گامی نمادین در راستای حفظ و ترویج دانش و فرهنگ در برابر تلاش‌های طالبان برای سرکوب آن است.

ممنوعیت کتاب‌هایی که با ایدئولوژی طالبان هم‌خوانی ندارند، نگرانی‌های عمیقی را در میان مردم افغانستان به وجود آورده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این محدودیت‌ها نه‌تنها مانعی بر سر راه رشد فکری و فرهنگی جامعه افغانستان است، بلکه باعث انزوای بیشتر این کشور در حوزه‌های علمی و فرهنگی خواهد شد.