قانون جدید امر به معروف طالبان، با وجود نگرانیهای سازمانهای بینالمللی و دولتها، برخی از مسئولین رسانهها در کابل را نیز نگران کرده است و آنان میگویند که اگر این قانون بالای رسانهها اعمال شود، مجبور خواهند شد که رسانهها را ببندند.
طرز پرس: وزیر عدلیه طالبان در ۳۱ اسد اعلام کرد که قانون امر به معروف و نهی از منکر پس از تصویب توسط رهبری این گروه، نافذ شده و در جریده رسمی منتشر شده است. وزارت عدلیه طالبان نوشته است که این قانون دارای یک مقدمه، چهار فصل و ۳۵ ماده است و به منظور تنظیم امور مربوط به امر به معروف، نهی از منکر و وظایف و صلاحیتهای محتسبین تدوین شده است. مرجع اجرای این قانون وزارت امر به معروف، نهی از منکر و رسیدگی به شکایات گفته شده است.
اعمال محدودیتها بر رسانهها در قانون امر به معروف
در ماده هفدهم این قانون آمده است که محتسب مسئولیت دارد که از انتشار مطالبی در مطبوعات جلوگیری کند که مخالف شریعت و مذهب باشند، اما در این ماده مشخص نشده است که چه نوع مطالبی ممکن است مخالف مذهب و شریعت باشند. در بند سوم این ماده نیز آمده است که انتشار تصاویر ذیروح (موجودات زنده) در رسانهها ممنوع است.
نگرانیهای مسئولین و خبرنگاران رسانهها
برخی از مسئولین رسانهها در کابل در گفتگوهای خصوصی با طرز پرس نگرانیهای خود را درباره ابهامات این قانون بیان کردهاند و گفتهاند که در این قانون همه مسائل به صورت کلی مطرح شدهاند و این قانون در عمل مشکلات زیادی ایجاد میکند. مسئول یکی از رسانههای خصوصی در شهر کابل که نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، به طرز پرس گفت که محدودیتها بر رسانهها توسط طالبان روز به روز بیشتر میشود. او افزود که در قانون امر به معروف مواردی ذکر شده است که در صورت اجرای آنها، مجبور خواهند شد که رسانههای خود را تعطیل کنند. او افزود: «ممنوعیت انتشار تصاویر ذیروح به این معنا است که رسانهها فقط میتوانند متن منتشر کنند و نمیتوانند هیچ محتوای تصویری را منتشر کنند که این امر غیرممکن است.»
مسئول یکی از رادیوهای خصوصی در کابل نیز به شرط افشا نشدن نام خود به طرز پرس گفته است که اگر محدودیتها بر رسانهها افزایش یابد، رسانهها مجبور خواهند شد که فعالیتهای خود را متوقف کنند. او میگوید که در حال حاضر نیز رسانهها به طور کامل تحت سانسور هستند و نمیتوانند به صورت مستقل چیزی منتشر کنند، اما اگر این موارد افزایش یابد و محدودیتها بیشتر شوند، خبرنگاران مجبور خواهند شد کار خود را ترک کنند. او از طالبان خواست که به آزادی مطبوعات متعهد بمانند و در امور رسانهها دخالت زیادی نکنند.
واکنشهای بینالمللی به این قانون
ایالات متحده آمریکا، سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، ژاپن، کانادا و برخی دیگر از کشورها و نهادها نیز نگرانیهای خود را در مورد این قانون ابراز کردهاند. به تازگی، سفارت ژاپن در واکنش به تصویب قانون «امر به معروف و نهی از منکر» توسط رهبر طالبان، بار دیگر نگرانی خود را درباره ادامه محدودیتها بر زنان و دختران افغان اظهار کرده است. سفارت ژاپن گفته است که طالبان را تشویق میکند تا در هماهنگی با جامعه جهانی، صدای زنان و دختران افغان در مورد آموزش، کار و آزادی را بشنوند.
همچنین، وزیر امور خارجه کانادا، ملانی جولی، قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان را محکوم کرده و در صفحه ایکس خود نوشته است که تصویب این قانون تلاش دیگری برای خاموش کردن صدای افغانها، به ویژه زنان و دختران، است. او افزوده است که زنان و دختران حق دارند که صدایشان شنیده شود و دیده شوند. طالبان تاکنون در مورد این واکنشها چیزی نگفتهاند، اما وزیر امر به معروف، شیخ محمد خالد حنفی، روز گذشته در نشستی در ولایت جوزجان گفته بود که این قانون یک سال روی آن کار شده و بر مردم اعمال خواهد شد.