به تعدادی از پستها در رسانههای اجتماعی مروری داشتم تا واکنش کاربران افغانستان در فضای مجازی را پیرامون سقوط "جمهوریت" و روی کار آمدن "امارت" بازنمایی نمایم. واکنشها متفاوت است، یکی خوب گفته اند و یکی بد، اما بیشترین پستهای انتقادی از آدرس دختران و زنان افغان منتشر شده است.
طرز پرس- در صدر به دیدگاه یک تن از زنان افغان بنام صالحه عینی میپردازیم. او در شبکه اجتماعی فسبوک با انتقاد از برخورد دوگانه جهان نسبت به سکوت در برابر رفتار طالبان علیه زنان افغان انتقاد کرده و گفته است که اگر این خاموشی جهان ادامه یابد حکومت طالبان برای سرکوب زنان و دختران جسور تر از پیش خواهند شد. با این حال مروه امینی یک تن زنان دیگری است که با انتشار یک عکس سرتا پا با "بٌرقه" در پلتفرم انستاگرام، نسبت به محدودیت های طالبان علیه زنان اعتراض کرده و گفته است که طالبان "ظلم" می کنند و جهانیان به تماشا نشسته اند. مروه این روز را نه تنها روز سقوط یک دولت، بلکه روز سقوط آرزوهای یک ملت نیز عنوان کرده است.
در عین حال گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر نیز در واکنش به سومین سالروز تسلط طالبان در ۲۴ اسد، گفته است که در این سه سال، حقوق زنان در افغانستان توسط رژیمی نقض شده که خود نیز مشروعیت داخلی و بینالمللی ندارد.
مبحث زنان تنها مشکلی نیست که مردم افغانستان از آن شاکی اند، بل آزادی بیان، آزادی های فردی و اجتماعی، عدم شفافیت و پاسخگویی در ادارات طالبان از جمله مشکلات اساسی است که مردم از این ناحیه رنج میبرند.
رحمت الله نبیل یکی از مقامات پیشین دوران جمهوریت در تویتی نگاشت که ۱۵ آگست ۲۰۲۱ تصویرِ زنده از تراژیدیهای مکرر در تاریخ افغانستان است. او نوشته: «این روز یادآور سقوطی است که نتیجهٔ دههها جنگ، ناامنی، و ناهنجاریهای اجتماعی و سیاسی بود؛ سقوطی که نه تنها نظام، بلکه امید و آرزوهای مردم افغانستان را نیز با خاک یکسان ساخت.»
همچنان محمد اکرام اندیشمند تاریخ نویس و پژوهشگر در فیسبوک از اعمال محدودیتها به روی دختران افغان انتقاد کرده و گفته است که این میتواند یک قشر کثیری جامعه را از سواد محروم کند.
او همچنین در انتهای نوشتهی خود به چند نکات مثبتی از طالبان پرداخته است از جمله فرار رهبران پوشالی و باقی ماندن مال و دارايي های "غیر مشروع" آنان، از بین رفتن جزیره های قدرت در بیست سال گذشته. او آرامش در شاهراه ها و آوردن امنیت در بزرگ راه های کشور، کاهش یافتن فساد در ساخت و ساز را نیز از نکات مثبت این سه سال می داند.