سازمان ملل در واکنش به سومین سالروز تسلط طالبان در ۲۴ اسد، گفته است که در این سه سال، حقوق بشری زنان در افغانستان توسط رژیمی نقض شده که خود نیز مشروعیت داخلی و بینالمللی ندارد. ملل متحد افزوده است که وضعیت افغانستان همچنان رو به وخامت است و به اقدامات قوی و مؤثر بینالمللی نیاز میباشد.
طرز پرس - ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان و ۱۹ عضو دیگر این سازمان در یک بیانیه مشترک گفتهاند که جامعه جهانی نباید حکومت طالبان را عادیسازی کند و در عوض، از پرونده نقض حقوق بشر علیه رهبران این گروه در محکمه بینالمللی عدالت حمایت کند. در این بیانیه آمده است که در طول سه سال گذشته، حقوق و آزادیهای شهروندان افغانستان، بهویژه زنان و دختران، توسط رژیمی که خود مشروعیت داخلی و بینالمللی ندارد، به شدت مورد حمله قرار گرفته است.
در این بیانیه اعضای سازمان ملل همچنان آمده است که طالبان از زمان رسیدن به قدرت، بیشتر از ۸۰ فرمان صادر کردهاند که بیشترین این فرامین حقوق و آزادیهای زنان و دختران را هدف قرار داده و محدود کردهاند. این بیانیه از دادگاه کیفری بینالمللی خواسته است که تحقیقات خود در مورد افغانستان را تسریع کند تا پروندههایی که شواهد کافی دارند، پیش بروند.
در این اعلامیه گفته شده است: «ما از آغاز یک پرونده مربوط به افغانستان در محکمه بین المللی به دلیل نقض کنوانسیون و منع همه تبعیض ها علیه زنان و سایر اسناد حمایت می کنیم..»
در بخش دیگر این بیانیه آمده است که طالبان «مخالفان خود، جامعه مدنی و رسانهها را سرکوب میکنند» و این گروه در سه سال گذشته نتوانسته است به عنوان یک حکومت مسئولیتهای خود را در برابر افغانها بپذیرد. کارشناسان ملل متحد تأکید کردهاند که در روندهای سیاسی و تعاملات دیپلماتیک باید صدای غیرطالبان، بهویژه زنان و دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی شنیده شود و حقوق بشری آنان در نظر گرفته شود. به گفته آنها، این مسئله بسیار ارزشمند است.
قابل یادآوری است که سه سال از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان میگذرد؛ اما تاکنون هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته اند و دلیل عمده آن این است که جامعه جهانی به ظرفیت و توانایی طالبان به عنوان یک حکومت مسئول و پاسخگو، اعتماد ندارد.