یک رسانه ایرانی از بازداشت کودکان پناهجوی افغان از ۱۰ تا ۱۷ سال خبر داده و گفته اند که آنها درحالی از سوی پلیس بازداشت شده اند که مدارک کافی برای اقامت در ایران را نیز باخود داشته اند.
طرز پرس- روزنامه شرق ایران شنبه۲۰ اسد، در گزارشی به نقل از منابع خود نوشت که پلیس ایران اغلب مدارک اقامت پناهجویان افغان را بررسی نکرده است و در میان بازداشت شدهگان کودکان ۱۰ تا ۱۷ سال نیز وجود دارند که حتی به اردوگاهها منتقل شده اند.
شرق در این گزارش نگاشت، رد مرز کودکان زیر ۱۸ سال و زنان به تنهایی خلاف قانون ایران است، اما این اتفاقات بدست پلیس ایران در حال انجام یافتن است. این گزارش به بازداشت امیرعلی، نوجوان ۱۵ ساله افغان پرداخت که چند روز قبل با وجود داشتن مدارک اقامتی برای رد مرز بازداشت شده است. شرق با اشاره به آسیب دیدن کتف امیرعلی در حین بازداشت نوشت "سمعک او که با زحمت تهیه کرده بودند، زیر دست و پا از بین رفت."
سیما صدر یک مددکار خانواده امیرعلی به شرق گفته است که کودکان افغان بین ۱۰ تا ۱۷ سال با وجود داشتن مدارک کافی، برای رد مرز دستگیر میشوند. صدر با بیان اینکه اتفاقاتِ بسیاری شبیه ماجرای امیرعلی را تجربه کرده، افزود: "این برای بار چندم است که بدون چک کردن مدارک هویتی بچههای زیر ۱۸ سال، آنان را برای رد مرز به اردوگاه میفرستند."
این فعال اجتماعی گفته است که در شش ماه گذشته بارها خبرهای شنیده است که کودکان بین ۱۰ تا ۱۷ سال بدون چک کردن مدارک هویتی بازداشت شدهاند. در همین حال رضا شفاخواه، فعال حوزه حقوق با اشاره به بازداشت افراد زیر سن قانونی به روزنامه شرق گفته است: "هیچکدام از این رفتارها مطابق قوانین جمهوری اسلامی و کنوانسیونهایی که امضا کردهایم، نیست."
شفاخواه تاکید کرده است که "با اتباع غیرقانونی" باید در ساختار حقوق کنوانسیون مربوط به پناهندگان و قوانین داخلی برخورد شود. او گفته است: "نباید سر چهارراه هر کسی را که مدرک دارد یا ندارد، سوار ون کنند و مستقیم به اردوگاه برای رد مرز ببرند. پولیس نباید شخصا برای دستگیری این افراد اقدام کند."
این فعال و وکیل حوزه حقوق، اخراج کودکان زیر ۱۸ سال بدون خانواده را طبق تمام قوانین ممنوع دانسته و تاکید کرده است که اگر قرار بر اخراج باشد، این کار باید با حکم محکمه و همراه با خانواده انجام شود. این وکیل حوزه حقوقی با اشاره به زانو زدن مامور انتظامی روی گردن یک کودک ناشنوای افغان "سید مهدی" گفته است که پولیس حق ضرب و شتم هیچ انسانی را ندارد: "اینها همه رفتارهای خلاف قانون است اما آنچه ما این روزها در سطح شهر میبینیم، این است که پناهجوها مدرک داشته باشند یا نداشته باشند، تفاوت ندارد و اخراج میشوند."
این درحالیست که رویداد سید مهدی واکنش های گسترده را به همراه داشته است و مسئولین سفارت طالبان در تهران نیز به تازهگی گفته اند که این موضوع را از مجراهای دپلماتیک بررسی می کنند.