
یکی از سخنگویان طالبان از اظهارات عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، درباره وضعیت امنیتی در افغانستان استقبال کرده است. عراقچی پیشتر اعلام کرده بود که «طالبان در افغانستان توانسته امنیت را در سراسر کشور تأمین کنند.»
این در حالی است که جامعه جهانی همچنان نگرانیهای عمیقی نسبت به وضعیت امنیتی افغانستان دارد. گروه داعش بهعنوان یکی از بزرگترین تهدیدات علیه حاکمیت طالبان شناخته میشود و طی سه سال گذشته حملات مرگباری را علیه این گروه سازماندهی کرده است. داعش توانسته در سطوح مختلف، از مقامات عالیرتبه از وزارتخانهها تا والیان طالبان را طی عملیاتهای پیچیده هدف قرار دهد.
خلیلالرحمان حقانی، از چهرههای کلیدی شبکه حقانی و وزیر امور مهاجرین طالبان، و محمد داوود مزمل، والی طالبان در بلخ، در نتیجه حملات انتحاری داعش، کشته شده اند.
همچنین در نوامبر ۲۰۲۱، داعش مسئولیت حمله به بیمارستان نظامی سردار محمد داوود خان را بر عهده گرفت؛ حملهای که به کشته شدن حمدالله نورزی، فرمانده قولاردوی مرکزی کابل طالبان که به «مخلص» شهرت داشت، انجامید. نورزی نخستین مقام بلندپایه نظامی طالبان بود که پس از سقوط کابل وارد ارگ ریاستجمهوری شد و تصویری از خود را بر روی صندلی ریاستجمهوری منتشر کرد؛ تصویری که در رسانههای اجتماعی بازتاب گستردهای یافت و او را به یکی از چهرههای شناختهشده طالبان تبدیل کرد.
علاوه بر این، داعش در سالهای اخیر حملاتی را علیه نهادهای قضایی طالبان، از جمله بر مقر سارنوالی این گروه، اجرا کرده و همچنین دهها هدف نظامی و امنیتی را نشانه گرفته است. داعش در حملات خود علیه هزارهها و سایر اقلیتهای مذهبی در افغانستان نیز موفق عمل کرده و طی سه سال گذشته چندین روحانی برجسته طالبان را نیز ترور کرده است.
در همین حال، ایالات متحده و سازمان ملل متحد بارها نسبت به گسترش فعالیتهای داعش در افغانستان هشدار داده و بر ضرورت اقدامات فوری برای مهار این گروه تأکید کردهاند. اما طالبان بارها حضور داعش و قدرت عملیاتی آن را رد کرده و تلاش کرده اند که تهدید ناشی از این گروه را کماهمیت جلوه بدهند.