تأخیر در پرداخت معاشات در افغانستان؛ «پول خرید یک قرص نان را هم نداریم»

صمیم بارکزی

طرز پرس

12 دلو 1403

OIP (1).jpeg

با گذشت بیش از چهل روز از تأخیر در پرداخت معاشات در افغانستان، شماری از کارمندان نهادهای ملکی از وضعیت اقتصادی خود ابراز نگرانی می‌کنند. این کارمندان ملکی در گفتگو با طرز پرس می‌گویند که در صورت ادامه این وضعیت، توانایی تأمین نیازهای اولیه، حتی خرید یک قرص نان را هم نخواهند داشت.

ده تن از کارمندان پنج نهاد ملکی در صحبت با طرز پرس، تأکید کردند که معاش ماهانه تنها منبع درآمد آن‌هاست و هرگونه تأخیر در پرداخت آن، زندگی‌شان را مختل خواهد کرد. نوروز سبحانی، یکی از کارمندان بست پنجم، اظهار داشت:
«مصارف ماهانه‌ام را بر اساس معاشم تنظیم کرده‌ام. اگر معاش با تأخیر پرداخت شود، حتی نمی‌توانم یک قرص نان تهیه کنم. زمستان است و همه چیز گران. کرایه خانه داریم و آخر ماه باید بپردازیم. معاش ما فقط به سختی یک ماه را پوشش می‌دهد؛ اگر یک روز دیرتر پرداخت شود، به مشکل برمی‌خوریم.»

فرید، یکی دیگر از این کارمندان، وضعیت را این‌گونه توضیح داد:
«ما فقط به همین معاش وابسته‌ایم و درآمد دیگری نداریم. از دوکاندار و نانوای محل قرضداریم. همه جا بدهکاریم.» در همین حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز پنج‌شنبه (۱۱ دلو) اعلام کرد که معاشات تمام کارمندان دولتی در ماه جاری (دلو) پرداخت خواهد شد. او تأکید کرد که بودجه کشور بر پایه منابع داخلی استوار است و قطع کمک‌های خارجی تأثیری بر آن ندارد.

عبدالطیف نظری، معاون وزارت اقتصاد طالبان نیز امروز (جمعه) تأیید کرد که به دلایل فنی، پرداخت معاشات با تأخیر مواجه شده است. او همچنین نوسانات ارزش پول افغانی و توقف فعالیت برخی مؤسسات خارجی را تأیید کرد، اما این وضعیت را پدیده‌ای معمول دانست.

این تأخیر معاشات، در شرایطی که بسیاری از خانواده‌ها در افغانستان با مشکلات اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، نگرانی‌های زیادی را در میان مردم و خصوصا کارمندان نهادهای ملکی برانگیخته است. از جانب دیگر، ایالات متحده آمریکا نیز تصمیم گرفته است که کمک‌ها به افغانستان را تعطیل خواهد کرد و تعطیلی این کمک‌ها ظاهراً ستون‌های اقتصادی طالبان را متزلزل ساخته است.