منابع از اسلام آباد به طرز پرس میگویند که روند بازداشت مهاجرین افغان در این کشور بیشتر از همه وقت به سرعت ادامه دارد. براساس گزارشها، بسیاری از بازداشتشدگان افغان که در روزهای اخیر توسط پولیس پاکستان بازداشت شدهاند، گفتهاند که زندگی آنها در خطر است و از شرایط نامناسب بازداشت شکایت کردهاند.
در همین حال، سفارت طالبان در اسلامآباد اعلام کرده است که اکثر این مهاجرین دارای مدارک قانونی از جمله اجازه اقامت و ویزا هستند. برخی از مهاجرین بازداشتشده ادعا کردهاند که پولیس پاکستان بدون ارائه هیچ دلیلی اقدام به بازداشت آنها کرده و برخی دیگر از برخورد نامناسب و تهدیدات فیزیکی خبر دادهاند.
عملیات بازداشت مهاجرین افغان در حالی ادامه دارد که جامعه بینالمللی و سازمانهای حقوق بشری از دولت پاکستان خواستهاند تا با مهاجرین افغان براساس قوانین بینالمللی رفتار کند و از اخراج اجباری آنان جلوگیری نماید.
از سوی دیگر، مقامات پاکستانی اعلام کردهاند که بازداشتها بخشی از اقدامات امنیتی بوده و علیه مهاجرین بدون مدارک انجام شده است. با این حال، اعتراضات نسبت به رفتار با مهاجرین افغان همچنان در حال افزایش است.
واکنش جنبشهای اعتراضی زنان
شماری از جنبشهای اعتراضی زنان از جمله جنبش زنان حماسه آفرین افغانستان، با نشر قطعنامهی در پیوند به اخراج اجباری مهاجرین افغانستان، خواستار توقف این روند شده است. این جنبش، اخراج اجباری مهاجرین افغانستان توسط دولت پاکستان را محکوم و این اقدام را «ظالمانه» توصیف کرده است که «حتی بر زنان و کودکان بیپناه نیز رحم نمیکند،» در قطعنامه جنبش حماسه آفرین آماده است که عملیات بازداشت مهاجرین در اسلام آباد، نقض آشکار اصول انسانی و حقوق بینالمللی است.
نگرانی خبرنگاران و فعالین جامعه مدنی
بازداشتهای گسترده مهاجرین افغان در پاکستان تنها محدود به افراد عادی نیست، بلکه خبرنگارانی که در سالهای اخیر به افغانستان پناه بردهاند نیز از این وضعیت نگران هستند. این خبرنگاران، که بسیاری از آنها به دلیل تهدیدات امنیتی مجبور به ترک کشورهای خود شدهاند، اعلام کردهاند که شرایط موجود زندگی و فعالیت آنها را دشوارتر کرده است.
رابعه حبیبی یک تن از خبرنگاران میگوید که ادامه این وضعیت میتواند پیامدهای جدی برای امنیت و زندگی افراد در معرض خطر داشته باشد و نیازمند توجه فوری جامعه جهانی است. بانو حبیبی تأکید کردهاست که دولت پاکستان باید به تعهدات بینالمللی خود در قبال مهاجرین عمل کند و از اخراج اجباری آنها خودداری نماید.
این خبرنگاران از جامعه جهانی، سازمانهای حقوق بشری و سازمان ملل خواستهاند که این وضعیت را بهطور جدی بررسی کنند و برای توقف بازداشتها و تضمین حقوق قانونی مهاجرین افغان در پاکستان اقدام عملی انجام دهند.