طالبان و سرکوب تاریخی زنان؛ اشرف غنی چرا سکوت کرده است؟

آصف ندیم

طرز پرس

13 جدی 1403

ashraf-ghani.jpg

با وصف آنکه محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور برکنارشده افغانستان، خود را دموکرات و حامی حقوق زنان می‌داند، اما در سه سال گذشته در مورد وضعیت زنان در افغانستان، کم‌تر واکنش داشته و در بسیاری موارد این موضوع را نادیده گرفته است.

دختران افغان در حاکمیت سه ساله‌ی طالبان، به‌تدریج از کار و تحصیل محروم شده‌اند و نیاز مبرمی به ایجاد صفی متحد از رهبران افغانستان در برابر مواضع کنونی طالبان دیده می‌شود، اما در آن طرف آقای غنی به طرح‌ها و پروژه‌های توسعه‌ای خود مشغول است.

با این حال محمد اشرف غنی به طرح‌ پیشین خود برای توسعه کابل اشاره کرده و گفته است که اهمیت تاریخی و نیازهای معاصر این شهر را در نظر گرفته است. او امروز پنجشنبه، ۲جنوری، در صفحه فیس‌بوک خود نوشته است که هدف اصلی طرح «کابل سبز» این بود که کوه‌ها و بیابان‌های شهر سبز شوند و دریاچه کابل در تمام سال پر از آب باشد.

به گفته آقای غنی، کوه‌های آسمایی و دروازه شیر نیز باید سبز شوند تا هوای تازه‌ای به شهر ببخشند و فضای آرامش‌بخشی برای شهروندان ایجاد کنند. وی همچنین اظهار داشت که برای دریای کابل طرحی تدوین شده بود تا جریان دائمی آب در آن تضمین شود.

با این حال، منتقدان آقای غنی می‌گویند که او اولویت‌های مردم افغانستان را در نظر نگرفته و در قبال مسائل حیاتی همچون کار و تحصیل زنان و دختران، که از هر چیز دیگری در این شرایط «مهم‌تر» است، واکنشی نشان نداده است. ممکن است دلایل سیاسی در پشت سکوت آقای غنی و تیمش نهفته باشد، اما در شرایط حساس کنونی، سکوت رئیس‌جمهور سابق، نوعی فرار از مسئولیت‌ها در برابر مردم تلقی می‌شود.

یکی دیگر از انتقاداتی که به آقای غنی وارد است، این است که چرا این طرح‌ها در دوران ریاست‌جمهوری او اجرا نشدند؟ اکنون، در دوران حاکمیت طالبان، اجرای چنین طرح‌هایی نه تنها غیرممکن به نظر می‌رسد، بلکه ظرفیتی برای اجرای آن نیز دیده نمی‌شود.

از سوی دیگر، دختران افغان که قربانی سیاست‌های سخت‌گیرانه طالبان شده‌اند، اکنون با آینده‌ای نامعلوم مواجه‌اند و حمایت از حقوق آن‌ها از سوی شخصیت‌های بزرگی مانند رئیس‌جمهور غنی به‌عنوان یک آرزوی فراموش‌نشدنی در دل مردم باقی مانده است.