زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین ایالات متحده در امور افغانستان، در اظهاراتی تازه تصریح کرده است که توافقنامه دوحه چارچوبی برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بود، اما ماهیت نظام سیاسی آینده این کشور را مشخص نکرد.
به گفته خلیلزاد، این توافقنامه که در سال ۲۰۲۰ میان دولت دونالد ترامپ و طالبان به امضا رسید، تصریح میکند که تشکیل دولت جدید باید از طریق مذاکره میان طالبان و سایر گروههای افغان صورت گیرد. او در یادداشتی که روز «شنبه هشتم» جدی در اکس منتشر کرد، تأکید کرد که چالش اساسی اکنون برای افغانها، طالبان و دیگر طرفها این است که چگونه بر اساس شرایط فعلی به این تعهد عمل کنند.
بر اساس توافقنامه دوحه، طالبان متعهد شدند که تا زمان خروج کامل نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۲۱، به این نیروها حمله نکنند و وارد گفتوگوهای بینالافغانی برای تشکیل یک حکومت جدید شوند. با این حال، فروپاشی دولت پیشین افغانستان و تسلط طالبان در اگست ۲۰۲۱، این روند را به بنبست کشاند.
خلیلزاد اخیراً در کنفرانسی در دانشگاه فلوریدا اظهار داشت که توافقنامه دوحه همچنان به عنوان یک سند رسمی میان ایالات متحده و طالبان معتبر است. او افزود که اجرای این توافقنامه میتواند یکی از گزینههای دولت جدید آمریکا برای تعامل با وضعیت افغانستان باشد. طالبان نیز مدعیاند که به مفاد این سند پایبند ماندهاند، هرچند جامعه جهانی رویکردهای آنها را زیر سؤال برده است.