نشستی ویژه در کانادا برای حمایت از خبرنگاران افغان و مقابله با سانسور

حامیه نادری

طرز پرس

17 عقرب 1403

c64b5238-cea9-4cb0-9a75-d0160efbd3f1.jpg

کانادا - «طرز پرس»: شهر اوتاوای کانادا، به تازه‌گی میزبان یک نشست ویژه به منظور بررسی و حمایت از وضعیت فعلی خبرنگاران افغان بوده است. این نشست روز دوشنبه، ۱۴ عقرب، با حضور نماینده پارلمان کانادا و شماری از دیپلمات‌های کشورهای اروپایی برگزار شد و در آن به چالش‌های جدی خبرنگاران و رسانه‌های افغان تحت حاکمیت طالبان، پرداخته شده است.

خانه آزادی بیان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که وضعیت نگران‌کننده آزادی رسانه‌ها در افغانستان محور اصلی این نشست بوده است. در این نشست، روزنامه‌نگاران افغان، فعالان حقوق زنان، اعضای جامعه مدنی، نمایندگان پارلمان کانادا و دیپلمات‌هایی از آلمان، هلند و استرالیا حضور داشتند و بر اهمیت آزادی بیان در افغانستان تأکید کردند.

بیانیه می‌افزاید که در این نشست، به کاهش چشمگیر رتبه افغانستان در شاخص جهانی آزادی مطبوعات اشاره شده است. این کشور، که سه سال پیش در رتبه ۱۲۱ قرار داشت، اکنون به رتبه ۱۷۸ رسیده است. این افت شدید نشان‌دهنده چالش‌های بزرگی است که طالبان برای خبرنگاران و رسانه‌های مستقل ایجاد کرده‌اند. از جمله این چالش‌ها، قوانین سخت‌گیرانه‌ای مانند «امر به معروف و نهی از منکر» است که حقوق زنان را محدود کرده و تصاویر موجودات زنده را از رسانه‌ها حذف کرده است.

بیانیه منتشر شده تأکید دارد که خبرنگاران و کارکنان رسانه‌ای در داخل افغانستان با تهدیدهای جدی، بازداشت و شکنجه مواجه هستند. طبق آمار ارائه شده، از زمان روی کار آمدن طالبان، هزاران روزنامه‌نگار مجبور به ترک کشور شده‌اند. کانادا تا کنون به بیش از ۳۰۰ نفر از این خبرنگاران پناهندگی داده است، اما بسیاری دیگر همچنان با خطرات جدی در داخل افغانستان یا کشورهای مجاور مواجه هستند.

این بیانیه همچنین اشاره دارد که در شرایط دشوار فعلی، رسانه‌های افغانستان همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند و سالانه بیش از هزار دانشجو در رشته روزنامه‌نگاری فارغ‌التحصیل می‌شوند. با این حال، باید توجه داشت که در میان این فارغ‌التحصیلان هیچ زنی وجود ندارد، که این موضوع بیانگر محدودیت‌های شدید بر آزادی‌های اجتماعی و حقوق زنان است.

بسیاری از رسانه‌های افغانستان که از کشور خارج شده‌اند، همچنان به پوشش اخبار افغانستان ادامه می‌دهند و شبکه‌های گسترده‌ای از خبرنگاران را که تحت محدودیت‌های شدید کار می‌کنند، حفظ کرده‌اند. در این نشست از جایزه آزادی رسانه‌های کانادا و بریتانیا که به رسانه‌های افغانستان به عنوان نمادی از مقاومت اهدا شده است، نیز تجلیل شد.

شرکت‌کنندگان در این نشست خواستار حمایت بیشتر کشورهای مختلف، به‌ویژه کانادا، برای خبرنگاران افغان شدند. آن‌ها بر لزوم ارائه آموزش‌های ایمنی، پشتیبانی از رسانه‌های تبعیدی و فشار بر طالبان برای آزادی خبرنگاران زندانی و لغو محدودیت‌های شدید رسانه‌ها تأکید کردند. همچنین، شرکت‌کنندگان خواستار حمایت فوری از خبرنگاران افغان در کشورهای ترکیه، ایران و پاکستان شدند که با تهدید اخراج روبرو هستند.

در این نشست از موضع‌گیری رسمی استرالیا، کانادا، آلمان و هلند که از طالبان خواسته‌اند به نقض کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان (CEDAW) پایان دهند و موضوع را به دیوان بین‌المللی دادگستری ارجاع داده‌اند، قدردانی شد. این اقدام نمادی از تلاش‌های بین‌المللی برای اعمال فشار بر طالبان به منظور رعایت حقوق بشر و حقوق زنان است.